Spalbeek

Spalbeek, al bekend van in 1380, werd in die tijd ‘Spalbeken’ genoemd. Een dorp aan de splitsing van twee waterlopen, de Herk en de Demer.

Een dorp waar al heel wat beroemde inwoners gepasseerd zijn : in de Middeleeuwen de heilige Elisabeth en Hendrik van Veldeke, meer recent René Vandereycken, René Martens, de Spalbreakers … , om er maar enkele te noemen.

Spalbeek situeert zich op vruchtbare bodem: in 1763 telde men het ronde aantal van 144 inwoners, tegenwoordig wonen er meer dan 2000 Spalbekenaren in de gemeente en aan de vele jonge gezinnen te zien stopt het hier niet.

Wat kan je nog in Spalbeek vinden? Heel wat cultureel erfgoed :

* De neo-romaanse Onze-Lieve-Vrouw Boodschapkerk

* De gotische Onze-Lieve-Vrouw Boodschapkapel, een echte parel met een romaans koor uit de 13de eeuw en prachtige muurschilderingen. Het was de vroegere woonplaats van de internationaal befaamde Heilige Elisabeth. Sinds 1946 is de middeleeuwse kapel een beschermd monument. In het verleden was ze een romantische locatie voor huwelijken.

* De ‘Van Veldeke molen’ , een middeleeuwse watermolen (eerst voor graan, daarna voor olie) op de Demer. Het was de geboorteplaats van Hendrik van Veldeke, de eerste schrijver/dichter die in het Limburgs schreef en die beroemd was tot in Nederland en Duitsland.

* Diverse vakwerkhoeven, o.a. het vroegere café van Sylvain van Pie

* Kasteel Rijsdaal, Herkantstraat

Een dorp met potentieel maar ook een dorp waar nog veel werk aan de winkel is.

De dorpsraad ‘Spalbeek 2.0’ zet zijn schouders onder het project om Spalbeek terug energie in te blazen en met de steun van de hele bevolking willen de vrijwilligers daar stap voor stap voor gaan.